top of page
Фото автораДанііл Слізінов

Особливості диспетчеризації електрокотлів Vaillant Protherm Скат



Що на борту

Плата керування електрокотлом Vaillant Protherm Скат має різні можливості для взаємодії із зовнішніми пристроями. Серед них:

  1. Керування електрокотлом за допомогою зовнішнього термостату. За принципом реле - лінія замкнута електрокотел гріє, розімкнута - ні.

  2. Підключення зовнішнього сигналу від двозонного лічильнику. За принципом реле - лінія замкнута електрокотел гріє, розімкнута - ні.

  3. Інтерфейс eBus із закритим протоколом Vaillant. Призначається для підключення “розумних” пристроїв від самого Vaillant (майже по ціні електрокотла).

  4. Релейний вихід внутрішнього інтерфейсу Limiter. Лінія замкнута - внутрішня логіка підпрограми Limiter не працює, розімкнута - логіка підпрограми Limiter працює згідно встановленими на панелі котла параметрами.

Чого немає на борту

  1. Роз’єму для підключення датчика температури приміщення. Відповідно, котел працює тільки враховуючи температуру теплоносія у трубі опалення і не працює згідно температури самого приміщення. “Для більшого комфорту” - треба купляти фірмові гаджети від Vaillant, які забезпечують більш просунуту “погодозалежну” логіку роботи.

  2. Відкритого протоколу для взаємодії із стороннім обладнанням. Інакше хто тоді купить фірмові гаджети Vaillant за фірмовою ціною.


Що це означає з точки зору диспетчеризації

Виробник не передбачає наявність двостороннього зв’язку із стороннім обладнанням, а власне обладнання передає дані лише через інтернет та на фірмовий сервер виробника. І да, доступ до цих даних - лише по окремому договору та з абонплатою.


Виробник залишає можливість лише керування електрокотлом за допомогою релейних сигналів та без наявності двостороннього зв’язку із електрокотлом. Це не залишає можливості виконати норми з впровадження систем диспетчеризації електроопалення.


Про нормативну базу для впровадження систем диспетчеризації електроопалення можна прочитати тут.


Користувачі можуть просто відрізати провід керування від системи, а релейна система диспетчеризації навіть про це не дізнається. Це може призвести до неконтрольованого зростання навантаження від системи електроопалення всередині будинку, заради протидії чому і впроваджується система балансування навантаження.


Пристрій керування електрокотлом Vaillant Protherm Скат від GreenHub


BA-01 був розроблений, щоби зняти обмеження на можливість інтеграції електрокотлів Vaillant Protherm Скат до систем диспетчеризації електроопалення будівель.

З одного боку, він взаємодіє з електрокотлом Vaillant Protherm Скат за “рідним протоколом”, а з іншого - передає дані та приймає команди керування за відкритими протоколами.

Що важливо, виробник зберігає заводську гарантію на електрокотел Vaillant Protherm Скат при його роботі із зовнішніми системами диспетчеризації електроопалення через пристрій керування GreenHub BA-01.


Більш детально про функціональні можливості пристрою GreenHub BA-01 можна дізнатися тут.

Більш детально про систему диспетчеризації та балансування навантаження від GreenHub можна прочитати тут.

Про те, чому вигідно впроваджувати комплексну систему диспетчеризації на об’єкті читайте тут.

bottom of page