top of page
Фото автораДанііл Слізінов

Типові помилки забудовників при будівництві будівель з індивідуальним електроопаленням



Цей матеріал буде корисним для:

  1. Забудовників, які вже використали можливість зменшити підсумкову потужність в отриманих Технічних умовах на приєднання до зовнішніх електромереж за рахунок впровадження системи диспетчеризації електроопалення будівлі.

  2. Забудовників, які цією можливістю ще не скористалися, але мають бажання побудувати більше квадратних метрів, в рамках вже отриманих Технічних умов на приєднання до зовнішніх електромереж, завдяки впровадженню системи диспетчеризації електроопалення будівлі.

Про те, як зменшити потребу у потужності у Технічних умовах на приєднання до зовнішніх електромереж за рахунок встановлення системи диспетчеризації електроопалення, читайте тут.

Приклад економії для 14 поверхового 300 квартирного будинку тут.


Відсутність наступності у передачі інформації


Це перша та найвагоміша причина, через яку далі трапляється все, що написано нижче. А нижче, нажаль, описана ситуація, характерна для ринку в цілому.


Дія перша - ентузіазм


На початку будівництва Забудовник отримав Техумови на підключення до зовнішніх електромереж із використанням понижуючих коефіцієнтів за рахунок використання системи диспетчеризації електроопалення.

Забудовник задоволений, що знизив витрати від 50 до 68% на будівництво зовнішніх електромереж та Трансформаторної підстанції.


Дія друга - робота кипить


Про необхідність впроваджувати систему балансування електроопалення, завдяки якій і буде підтримуватися електроспоживання будівлею в рамках заданих в Технічних умовах лімітів Забудовник на деякий час забуває.

По-перше, на старті будівництва є багато більш пріоритетних задач. По-друге, диспетчеризація, це не цікава тема для Забудовника про щось всередині, що ніхто ніколи не побачить - це ж не фасад будівлі, який видно всім навкруги.


Дія третя - люди змінюються


По ходу будівництва змінюються кілька керівників проектів і вже ніхто не пам’ятає, що написано у Техумовах та чому.

На цьому етапі в кошторисі на будівництво вже немає статті видатків на диспетчеризацію електроопалення будинку. Є тільки стаття на купівлю електрокотлів, їх монтаж та пусконаладку.


Дія четверта - тендерний комітет


Тендерний комітет виконує покладені на нього функції - купляє найдешевші двоконтурні електрокотли потрібної потужності, які задовольняють естетичним вимогам Забудовника. Таким же чином закуповуються електролічильники.

З часом електролічильники та електрокотли монтуються, цикл будівництва підходить до завершення.


Дія п’ята - підготовка до здачі будівлі


Будівля починає готуватися до здачі в експлуатацію. На цьому етапі вже треба готуватися і до підключення до мереж за постійною схемою.

Тут поточний керівник проекту знову і дістає Технічні умови на приєднання та починає читати вимоги, які потрібно виконати. Окрім необхідності впроваджувати диспетчеризацію електроопалення, сюрпризом також стає новина, що вже змонтовані найдешевші електролічильники та електрокотли вимагають дорогого додаткового обладнання для роботи в складі системи диспетчеризації.


Дія шоста і остання - роздоріжжя


Найчастіше, вільних грошей в бюджеті будівництва на впровадження системи диспетчеризації електроопалення вже немає і Замовник опиняється перед вибором: виконувати вимоги в Технічних умовах за рахунок власної рентабельності чи спробувати “домовитись” та виконати умови про диспетчеризацію електроопалення лише “на папері”.


Що про необхідність диспетчеризації електроопалення думає, наприклад ДТЕК, можна прочитати тут.


Поради

  1. Не забувайте про необхідність виконувати систему балансування електроопалення під час будівництва об’єкту. Вона відповідає за безпеку електроспоживання всієї будівлі та є найважливішою системою безпеки будівлі після Пожежної.

  2. Виконуйте систему диспетчеризацію електроопалення.

По-перше, що може бути гірше для репутації Забудовника, ніж зданий будинок з електроопаленням, який знеструмлюється через перенавантаження чи інші чинники.

По-друге, навіть після передачі будинку на баланс керуючої організації, у випадку проблем чи аварії - юридична відповідальність за недотримання Технічних умов на приєднання до зовнішніх мереж залишається на Забудовнику.

bottom of page