top of page
Фото автораДанііл Слізінов

Про отримання ТУ у ДТЕК для системи електроопалення будівлі та чи потрібно їх виконувати



Цей матеріал буде корисним Забудовникам, які мають бажання використати у розрахунках понижуючі коефіцієнти потужності від системи електроопалення будівлі при отриманні Техумов на підключення до зовнішніх електромереж ДТЕК за рахунок впровадження системи диспетчеризації.


Про те, скільки можна зекономити, дивіться на прикладі для 14 поверхового 300 квартирного будинку тут.


Чого цього не робили раніше


Можливість так робити з’явилася ще у 2013 році, згідно з ДСТУ-Н Б В.2.5-65_2013 “Настанова з улаштування та використання систем електроопалення об’єктів житлового і громадського призначення”. Але, незважаючи на це, до 2020 в Україні не було спеціалізованих систем диспетчеризації електроопалення, які б задовольняли нормативним вимогам.


Про можливості першої в Україні системи диспетчеризації електроопалення та балансування електропотужності будівлі, від GreenHub читайте тут.


Через це, Забудовники, при розрахунку потреб на електроопалення від індивідуальних двоконтурних котлів не мали можливість використовувати понижуючі коефіцієнти для встановленої потужності електрокотлів та коефіцієнти одночасності роботи обладнання. А без цього цей варіант опалення був менш економічно привабливим, ніж підключення центрального теплопостачання чи будівництво дахової газової котельної.



Чи справді так можна робити з ДТЕК


По-перше, багато хто з Забудовників сприймає компанію ДТЕК як такого собі незалежного регулятора. Хоча насправді, це приватна компанія (хоч и дуже велика), яка як і всі інші приватні та державні енергогенеруючі компанії в Україні послуговується нормами “Кодексу систем розподілу”. Вона повинна слідкувати за дотриманням об’єктом взятих на себе лімітів, а у випадку їх перевищення - від’єднати об’єкт від лінії електропостачання.

По-друге, нижче наведена офіційна відповідь компанії ДТЕК від 17.03.2023 на запит одного з найбільших імпортерів індивідуальних двоконтурних котлів в Україні - ДП “Вайллант група Україна”.

Відповідь стосується можливості використання понижуючих коефіцієнтів при розрахунках потреб потужності на електроопалення за умови впровадження системи диспетчеризації електроопалення будівлі.






Чи можна потім не виконувати умови в ТУ щодо виконання диспетчеризації електроопалення.


Так, якщо у Вас сталеві яйця.

Ви можете взяти меншу потужність на систему електроопалення будівлі за рахунок впровадження диспетчеризації електроопалення, а систему диспетчеризації зробити “лише на папері”.

Більше того, Ви зможете здати будинок у експлуатацію та передати його на баланс керуючої компанії. Також, Ви гарантовано не будете мати проблем в перший опалювальний сезон, поки мешканці будуть робити ремонти та не всі заселяться.


Про які речі треба пам’ятати

  1. Система диспетчеризації електроопалення будівлі, є другою найважливішою системою безпеки (після Пожежної) для будівель з електроопаленням.

  2. Майже немає нічого гіршого для репутації Забудовника у довгостроковій перспективі, ніж побудувати будівлю з опаленням від електрики в якій вимикається електрика внаслідок перевантажень, перекосу фаз та інших чинників. Такі приклади вже є на ринку України.

  3. При перевищенні встановлених лімітів на споживання, навіть якщо трансформаторна підстанція не вийде з ладу, постачальник електроенергії зобов’язаний зробити аварійне відключення об’єкту заради безпеки електромережі.

  4. Юридична відповідальність за дотримання вимог, прописаних в Технічних умовах на приєднання до електромереж залишається на Забудовнику навіть після передачі будинку на баланс керуючої компанії.


Більш детальну інформацію, щодо аспектів підключення до зовнішніх електромереж ДТЕК можете отримати у наших партнерів, які на цьому спеціалізуються :

“ТОВ ПАУЕРЕЛЕКТРІК” +38067 232-30-40.


bottom of page